Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotbal vs Ragby (okem zaujatého fotbalového fanouška)

O víkendu na Britských ostrovech začalo MS v ragby a i díky přenosům České Televize tak můžou diváci obdivovat nejen neuvěřitelnou fyzičku hráčů, ale i jejich respekt vůči oponentovi a rozhodčím. 

Jaký to rozdíl oproti fotbalovým zápasům, kde je víc než často k vidění filmování všeho druhu, zdržování, zákeřnosti, špatná rozhodnutí sudích, sprosté vyjadřování hráčů,...

Rozhodně nic z toho nechci obhajovat. Toto je mor fotbalu (a to není ani moc přehnané tvrzení). Přesto mi časté srovnání s korektním ragby přijde v mnohých případech dost nefér. 

Tak třeba zdržování. Minulý rok jsem jednou vstal ve 4 ráno (žiji v zahraničí, shodou okolností na Novém Zélandu, Mekce ragby), abych se podíval na zápas fotbalového mistrovství mezi Argentinou a Belgií. Myslel jsem, že půjde o atraktivní souboj. Nemohl jsem se mýlit více! V nějaké osmé minutě se Hugain ukopl a Argentina vedla 1:0. Od té chvíle začala Argentina tahat čas, kde se dalo, především jejich gólman, který neustále simuloval nějaké bolesti. Otřesný! Takové obrázky lze vidět ve fotbale tu v menší tu ve větší míře, zmiňovaný zápas mi ale přišel za hranicí vší snesitelnosti. 

Proč se to děje jen ve fotbale? A i na těch nejnižších úrovních? Fotbal je snad jediná hra, kde běží čas bez přerušení. Hokej, basketbal, baseball, kriket a já nevím, co ještě. Ve všech těchto sportech se zastavuje čas. V ragby sice čas běží, ale zranění se ošetřují na hřišti zatímco kousek dál se to pere v mlýnu (přiznám se, že přesná pravidla neznám, jen to, co mám nakoukáno z televize). Hra se přerušuje jen v případě vážných zranění. 

A proto to tahání času ve fotbale. Tu minutka, tu dvě až se z 90ti minut ukrojí pěkných 15-20 minut. Vítaným vedlejším efektem je potom také frustrace hráčů soupeřova týmu, která může vyústit v jejich nedisciplinovanost. Mnohým hráčům, ať už na profesionální či amatérské úrovni, se zdržování protiví, nicméně jsou i tací, kteří to vidí jako součást taktiky. Prostě ta možnost tam je, tak proč ji nevyužít. 

Zastavovat čas ve fotbale? Osobně proti tomu nic moc nemám, ale myslím, že to by bylo pro zkostnatělou FIFU příliš velké sousto. Zavést by se mělo minimálně pravidlo o ošetření, kdy hráč ležící na hřišti je odnesen za čáru a tam musí zůstat aspoň 2 minuty, nebo možná i déle. Jestliže je hráč opravdu zraněný, ten čas na ošetření potřebuje. Jestli to jen hraje, tak má smůlu a příště si to snad rozmyslí. Nikdo se nechce dívat na zázračně uzdravené hráče vehementně se dožadujíc vpuštění zpět do pole. 

Zrušit by mohli i střídání v nastaveném čase, nadneseně označované za "taktické". To je taky dosti ubohý způsob jak šetřit minutky, nebo spíše vteřiny v tomto případě. 

Co se respektu k rozhodčím týče, tak prvně je třeba zpřesnit jejich rozhodování. A to především zavedením videa, které je teď bezproblémově využíváno i na MS v ragby. Hráčům nelze vyčítat, že se vztekají, když rozhodčí odpíská penaltu, která nebyla či naopak neuzná gól, který byl regulérní (nic výjimečného, obě situace se staly v minulém týdnu). Jenže zavedení videa naráží na středověké smýšlení funkcionářů FIFA. Možná až se video zavede i do cvrnkání kuliček, tak fotbaloví bafunáři video konečně povolí. 

Nicméně ani video úplně nezachrání tu vžitou kulturu stěžování si na výkony rozhodčích jak na hřišti tak i mimo něj. Bohužel, i to je součástí Hry. Rozhodčí jsou jen lidé a také můžou podlehnout tlaku okolí. V tomto by se opravdu mohli fotbalisté od svých ragbyových kolegů učit. 

Nakonec simulování. Ano, vypadá to až směšně, když se porovnají ragbyové kolize s fotbalovým "umíráním" po lehkém kontaktu. Opět, nechci to obhajovat, ale v určitých případech pro to mám pochopení. Ragby jsem sice nikdy nehrál a ani to radši zkoušet nebudu, přesto bych si dovolil tvrdit, že vedení balonu nohou ve fotbale je složitější než vzít šišku do náruče a víceméně s ní pádit dopředu. 

Ve fotbale stačí nepatrný, okem těžko postřehnutelný, kontakt a ztratíte kontrolu nad míčem. Osobně jsem nikdy nebyl žádným skvělým fotbalistou, ale alespoň jsem se snažil ustát souboje bez trapného simulovaní. Nicméně párkrát se mi stalo, že mě soupeř  nenápadně kopl do nohy, já to sice ustál, ale balón jsem ztratil. Rozhodčí nic nepískl, poněvadž nic neviděl, spoluhráči také nic nezaznamenali a já pak vypadal jak pako. Takže tak trochu chápu, proč hráči často přidávají svým pádům. 

Toto se však nevztahuje na nafilmované penalty a vyprovokování soupeře na červenou kartu. Zde by opět velmi pomohlo video. Bohužel dříve než videa se asi dočkáme druhého hlavního, rohových, autových a penaltových rozhodčích. 

Závěrem bych chtěl říct, že ačkoliv nepochybuji o tvrdosti a fyzické náročnosti ragby, nemyslím si, že by byl fotbal jeho absolutním protipólem. Byť jsou někdy na fotbalovém hřišti k vidění neuvěřitelné etudy hodné nominace na Oskara, stále se jedná o sport fyzicky hodně náročný a tvrdý. To dokazují velmi častá zranění - přetržené vazy v koleně, otřesy mozku, vymknuté kotníky, zlomené nohy atd. 

Toť vše. Ragbyovým fanouškům přeji příjemné zážitky při sledování MS. Já snad také něco zkouknu, ale jinak zůstanu věrný fotbalu i s jeho neduhy. 

Autor: Jan Piňos | úterý 22.9.2015 11:44 | karma článku: 10,75 | přečteno: 540x
  • Další články autora

Jan Piňos

Migranti po osmistépadesátétřetí

Budou volby a co se řeší? Uprchlíci! Pro mnohé politiky vděčné téma, které se tu "řeší" už přes 3 roky. Bodejť by se neřešilo, když tak skvěle slouží jako kouřová clona.

28.9.2018 v 0:38 | Karma: 9,38 | Přečteno: 359x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Jaky Důda

V sobotu 15. 9. proběhne skvělá celorepubliková akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Veřejné prostory budou opět zářit čistotou. Ale na jak dlouho?

15.9.2018 v 4:39 | Karma: 11,57 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Řídit firmu s 30% podílem

Andrej Babiš říká, že chce řídit stát jako firmu. Já jsem tedy ještě neslyšel o firmě, kterou by šlo plně řídit jen s 30% podílem.

19.3.2018 v 15:28 | Karma: 37,92 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Politika

Jan Piňos

Budoucnost v rukou seniorů

O naší budoucnosti rozhoduje starší generace. Ta pod vlivem romantizované představy o "starých dobrých časech" žene mladé do nejisté budoucnosti, které se polovina z nich ani nedožije. Aneb paradox demokracie.

27.2.2018 v 16:09 | Karma: 33,48 | Přečteno: 4927x | Diskuse| Společnost

Jan Piňos

Nepochopení sluníčkářů

Do slovníků nespisovné Čestiny se dostaly nové výrazy jako vítač, dobroser, havloid, pravdoláskař a především sluníčkář. Myslím, že jsem jeden z nich. Co se ale za tímto výrazem skrývá? Jsou sluníčkáři opravdu tak sluníčkoví?

4.1.2018 v 3:33 | Karma: 22,84 | Přečteno: 2246x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Píšu slova, věty, sem tam i souvětí...