Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J67a12n 64P68i66ň56o45s

21. 6. 2016 6:42

Definice politické nekorektnosti a její původ je nejasný a vágní, můžeme nad tím polemizovat, můžeme najít shodu nebo ne. Článkem jsem chtěl hlavně poukázat na fakt, že to, co mnozí lidé považují za onu politickou nekoreknost, je mnohdy pouhé sprosté hulvátství, které nás rozhodně nikam neposune. Dále jsem chtěl zdůraznit, že byť je dnešní korektní politika otravná, je to pořád lepší než kdyby v čele každého státu byl nějaký neurvalec, který neumí nic jiného než nadávat na ostatní. V takovém případě by to opravdu nedopadlo dobře (jak jsem s nadsázkou nastínil v článku).

0 0
možnosti
Foto

Ale John Oliver a Carlin jsou postavy tzv. stand up comedy. To je žánr britského herectví a bavičství ta má v popisu práce nekorektnost. Tak vzniká žert a humor tito autoři nemají ambici stát se politiky. U pořadů Johna Olivera na HBO je navíc uměle nahraný smích. To nebyl nejlepší případ. Tito lidé tady budou vždy. Navíc například John Oliver jako jeden z mála v TV poukáže například na fenomén zanedbání role zajištění bezpečnosti práce a ochrany životního prostředí v rámci frakování ropy v USA, tak nevím, toto není úplná politická nekorektnost. John Oliver si rovněž všiml řady politických fenoménů, jež propadly sítem pozornosti skoro všech hlavních zpravodajských stanic. Je o hodně stupňů výše, nežli Česká soda. Ale je to humor, týkající se reflexe politiky a společenského dění. A ten by měl být.

4 0
možnosti
KB

Já myslím, že podstatou problému je mimo jiné to, že dnešní doba přišla s myšlenkou, že každý názor má svojí váhu, i když to bude sebevětší pitomost. Stačí se podívat na media, zejména TV, kdy jakoukoliv informaci o nějaké situaci doplní větou "ne všichni s tím však souhlasí" a uvedou třeba okrajový názor nějakého obskurního spolku. Prakticky každá věc se tak dá relativizovat. Mnoho lidí zaměňuje právo říct svůj názor, za povinnost těch druhých jej akceptovat.

Druhá věc je, že dnešní doba nabrala směr, že vlastně neexistuje žádná ideologie a vše jsou jen názory, se kterými by se mělo slušně polemizovat, argumentovat, atd.. Takový Matěj Stropnický reprezentuje prostě extrémní zelenou ideologii, která je jen odnoží jakéhosi nového neomarxismu, nikoliv jen nějaký názor.

S tím pak souvisí ta politická korektnost. Já myslím, že tzv. politická korektnost je v současnosti jen záminka vypořádat se s politickou oponenturou (nikoliv jen názorovou). Totéž je tzv. "boj proti nenávisti", který je jen obdobou "boje za mír" v éře socialismu. Ten taky sloužil jen jako klacek na odpůrce. Nesouhlasíš s nastoupenou cestou? Ohrožuješ světový mír.

3 0
možnosti
Foto

takže politická korektnost je vlastně zase stranná odlišnost od jiných, jestli to Vás dobře chápu

0 0
možnosti
BH

... pro nás pamětníky není politická korektnost nic nového, užili jsme si jí za komančů až až - je to obyčejná korekce informací tak, aby zapadly do "správného" ideologického rámce...

... obecně se soudí, že západ vyhrál studenou válku na celé čáře - já se obávám, že je to přesně naopak - všechno to svinstvo východního reálsocíku se přelilo na západ, a během čtvrtstoletí rozvrátilo kdysi skvěle fungující demokracii...

2 1
možnosti
Foto

skvěle fungující ano ale jen dokud není problém, nejsem dobrý řečník či nevím zda dokážu něco dobře vysvětlit , ale dobře to vysvětluje zde Robejšek od času 20:20 https://www.youtube.com/watch?v=-yWuZ7K7C3M

0 0
možnosti
Foto

můj názor je takový ... bez koreknosti či nekoreknost byla snaha aspoň z počátku mluvit jasně, jednoduše a jak se rádo používá nazývat věci pravými jmény , bez ohledu na politickou závadnost, kdosi přišel na to , že to lidi vnímají více. Jenže se to dost rychle zaměňuje s hulvátstvím, kdy jde sebemenší slušnost stranou. Je to asi takový rozdíl jako když řeknete, že člověk je hloupý a neb že je to debil... a v jednoduchosti lidí je to, že více slyší na debila.

0 1
možnosti
JR

J80a77n 61R55á72ž

19. 6. 2016 11:01

Debilita je mentální retardace, která se vyznačuje tím, že osoba není schopna vnímat realitu a odvozovat z ní správně vztahy a souvislosti (IQ pod 69). S označením "debil" by se mělo šetřit, neb postihuje "jen" 5% populace, i když u některých jedinců z řad lidskoprávních fundamentalistů, v souvislosti s jejich výroky, přímo svádí je tak označit. .

Rozšířenější je slaboduchost, což je mentální porucha projevující se také tím, že postižení nejsou často schopni porozumět významové složce slov. Tuto mentální poruchu lze vypozorovat u některých autorů článků s lidskoprávní tématikou, politiků a mluvčích neziskovek, kteří používají pro své názorové oponenty označení, které se v kontextu jejich vyjádření zcela míjí s jeho skutečnou významovou náplní.

3 0
možnosti
OP

Pane autore, popsal jste cosi, co se obecně označuje jako hulvátství. Obojí, jak politická korektnost, tak hulvátství, jsou nízkopudové projevy a pouze vedle dalších projevů dokazují, jakým směrem se současná společnost vydává. Politická nekorektnost je lingvistický nesmysl :-)

6 0
možnosti
PV

P59a89v42e12l 62V94é52b58r

19. 6. 2016 8:18

Mýlíte se v jednom: Být politicky nekorektní není in, ale být politicky korektní je out.

V podstatě jde o to, že tzv. politická korektnost (což ve svém prapůvodním významu skutečně znamenalo být slušný) je zneužívána na potlačování nepohodlných názorů a k zakrývání skutečností. V současnosti tyto snahy (potlačování nepohodlných názorů) vrcholí snahou protlačit do zákonů zákaz kritiky úředníků, politiků a islámu.

Situace velmi rychle zraje k potřebě aktivní obrany demokracie, třeba i se zbraní v ruce. "Ti nahoře" totiž nejen nenaslouchají hlasu lidí, ale aktivně se ho snaží potlačit.

4 0
možnosti
Foto

všechno tomu nasvědčuje jen mě tak napadlo a neberte to jako že si to myslím , jen mě to napadlo jako důvod proč... co když nenaslouchají nebo ignorují onen hlas pro naše dobro? Tedy co když se hlas lidu plete , co když je to úplně jinak než si myslíme? Jen doufám že jste neměl namysli hlas blbosti lidu ;-D což je často slyšet

1 2
možnosti
LN

...aha...takže dle vás...to vlastně způsobujeme sami...nejspíš tím...že si občas dovolíme myslet...???

4 0
možnosti
Foto

bojíte se myslet korektně? :-);-D

0 1
možnosti
Foto

souhlasím a nemám co k tomu více dodat , snad jen to, že jsem se zamyslel nad něčím podobném , jen jsem si to nazval po svém:-)

1 1
možnosti
  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Píšu slova, věty, sem tam i souvětí...