Jan Piňos

Lidi, lidi, lidi, nevolte ty lidi!

25. 05. 2010 23:40:21
Nemá smysl hledat dokonalou stranu. Žádná není bez poskvrny, každá řeší nějaký ten svůj nešvar. Přesto, jsou určité hranice, které by se neměly překročit, pravidla, která by se měla dodržovat. Velké strany ODS a ČSSD tyto pravidla porušovaly a hranice možného posouvaly stále dál. Logické je nehlasovat pro ně v nadcházejících volbách. Není se čeho bát, žádná modrá či oranžová diktatura a ani chaos způsobený malými stranami nenastane. V konečném důsledku jim, jejich nezvolení, může paradoxně pomoci k potřebným vnitřním reformám a restrukturalizacím.

Přejděme rovnou k věci. U velkých stran propracovaný kontinuální program, který by šel do hloubky, nahradily plitká, povrchní úderná hesla, negativní kampaň a strašení. Především tyto strany stanovily hulvátsvtí a buranství v politice jako normu. Dějství této politické frašky se přesouvala stále častěji z respektovaných periodik na stránky bulváru. Díky těmto stranám jsou lidé z politiky otrávení a vůči vývoji v zemi apatičtí. Skóre naštěstí vyrovnávají symbolické volby, dvacet let od sametové revoluce. Chcete zastavit trend bulvarizace politiky? Nevolte velké strany!

Velké strany již nejsou schopny jakékoliv sebereflexe. Lidé, kteří se morálně zdiskreditovali, měla strana donutit k osobní odpovědnosti. Je to ale úplně naopak - strany ODS a ČSSD kryjou záda svým parťákům, do doby než jsou důkazy naprosto usvědčující. Bohužel, z takové Řápkové je ODS schopna učinit ministryni spravedlnosti, ČSSD na druhou stranu mezi své nejvyšší posty opět láká kakaového Krause. Zkompromitovaných lidí v obou stranách jsou mraky a strany je nedokáží zkrotit a nebo ani nechtějí. Chcete, aby politici vyvozovali osobní morální odpovědnost? Nevolte velké strany!

V režiji velkých stran prorůstají podnikatelské zájmy do vrchních pater politiky. V těch nižších je to již normou. Výměna barev na zastupitelstvech či v krajích znamenají výměnu kontaktů na spřátelené podnikatele, princip ale zůstává stejný. Spousta podnikatelů jsou navíc sami členy těchto stran, snaha velkých stran prorůstání podnikatelských zájmů do politiky zastavit je tedy na bodu mrazu. Chcete zastavit ovládání politiky byznysem? Nevolte velké strany!

Velké strany se neštítily zasahovat do nezávislostí státních institucí. Připomeňme nedávný tlak ČSSD na pořádání studentských voleb, čistky ředitelů nemocnic ve středních čechách hejtmanem Rathem. Zasahování do kauzy Čunek, čistky na státním zastupitelství a policii naopak v režii ODS. K tomu je nutné připočíst plíživé paralyzování důležitých institucí a úřadů. Antimonopolnímu úřadu šéfuje nedávný poslanec za ČSSD Petr Rafaj, v radě Nejvyššího kontrolního úřadu je již více politiků (převážně ODS) než odborníků. Připomeňme také všelijaké rady, výbory a komise, kde se objevují v hojných počtech stávající či bývalí politici. Především rady plné politiků, které spoluřídí dané podniky, ztrácejí svůj smysl a jsou pro politiky jen pouhými trafikami. Nemluvě o tom, že to samo o sobě snižuje kvalitu rozhodování podniků(viz ČSA). Chcete zastavit rozdávání trafik? Chcete v dozorčích radách odborníky? Nevolte velké strany!

Jde vám o pravicovou respektive levicovou politiku nebo o jednu konkrétní stranu? Jestli o to první, nevolte ODS/ČSSD. Jestli tyto strany za něco stojí, projdou si očistcem, zreformují se a pročistí se od všech nešvarů, které je teď trápí a od všech sígrů, které stranám přerostli přes hlavu. Paradoxně jim tím, že je nezvolíte, můžete pomoct.

Píšu zde především voličům ODS, vzhledem k tomu, že portál idnes je navštěvován spíše pravicovými voliči a také vzhledem k tomu, že nabídnout alternativu za ODS je přeci jen jednodušší než nabídnout alternativu za ČSSD. Připadá mi, že z 26ti kandidujících stran je 80% zaměřených pravicově - TOP 09, VV, ČPS, Konzervativní strana, Suverenita, SSO... a nebo pravý blok Petra Cibulky :-)

Máte jedinečnou šanci pomoci reformovat a očistit vaši oblíbenou stranu, která, až se "ta druhá" nereformovaná strana znemožní, nabídne tu správnou alternativu vedení země. Je to vklad do budoucna a to se vyplatí, ne?

Jen pro doplnění, alternativou k ČSSD může být KDU, těm, co záleží na životním prostředí SZ(to platí i pro pravičáky), ze shody v testech pak jinak vyplývá jako alternativa Klíčové hnutí nebo Moravané.

Kdybyste nevěděli koho vybrat, pomůžou testy na http://cs.kohovolit.eu/. Jestliže přesto budete volit ODS/ČSSD volte prosím pomocí preferenčních hlasů, zjistit něco o kandidujících politicích můžete na těchto stránkách http://www.nasipolitici.cz/cs.

Nakonec motivační video, z kterého jsem si vypůjčil hlavní hlášku. Mimochodem dokonalá odpověď Jirkovi a Marthě.

Autor: Jan Piňos | karma: 11.45 | přečteno: 1176 ×
Poslední články autora